Aan de Hazelaarweg krijgt het nieuwe pand van Stichting BOOR en Rijndam steeds meer vorm. In het Rotterdams Onderwijs- en Revalidatiecentrum - kort gezegd: het ROeR - krijgen kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking de beste zorg en het beste onderwijs. Wie zijn de mensen van het ROeR? We stellen er een aantal aan u voor.
Karin Wijntjes is gymjuf bij mytylschool De Brug aan de Ringdijk

"Iedereen kan meedoen"

 

"Het plezier dat kinderen hebben in samen sporten, samen bewegen, daar kan ik enorm van genieten. Als gymjuf op een mytylschool moet je creatief zijn, want bij iedere les, bij ieder spel zoeken we naar manieren om alle kinderen mee te laten doen. Als wij gaan klimmen op het klimrek, kunnen niet alle leerlingen zomaar naar boven klimmen. Dus dan zorgen we voor andere mogelijkheden: naar boven tijgeren, of jezelf naar boven trekken. Bij tikkertje verzinnen we speciale spelregels. Met de bevriesregel moeten alle kinderen vijf tellen stilstaan, behalve de kinderen met een rolstoel. Zo heeft iedereen gelijke kansen om te tikken of getikt te worden.

 

Het allerbelangrijkste vind ik dat kinderen ervaren hoe leuk sporten is. We brengen ze met zoveel mogelijk sporten in aanraking: judo, basketbal, tennis, voetbal… Zo kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden, misschien lid worden van een sportclub, zodat ze ook lang nadat ze van school af zijn nog met sport bezig blijven.

 

We krijgen hier geregeld kinderen die eerst in het regulier onderwijs hebben gezeten. ‘Ik doe niet mee, ik vind het niet leuk’, zeggen ze dan, want op hun oude school zaten ze bij de gymles vaak op de bank. Gelukkig zie je dat ze hier binnen een week gewoon lekker mee gaan sporten, omdat ze zien dat iedereen mee kan doen.

 

In het nieuwe gebouw krijgen we straks drie gymzalen en veel nieuwe middelen. Dat biedt zoveel mogelijkheden! We kunnen met alle scholen die in het ROeR komen evenementen gaan organiseren, paralympics, de koningsspelen… En ik heb al contact met andere scholen in de buurt, die zijn enthousiast om samen te gaan werken. Dan komen kinderen met een beperking in aanraking met kinderen zonder beperking. En andersom natuurlijk! Samen genieten van het spel, dat vinden alle kinderen fijn. We verheugen ons er enorm op."